Historien om whisky: Whiskyens oprindelse

Opfundet: ca. 1100 tallet i Skotland/Irland

Brændt på: Byg og Malt mm.

Selv om de fleste nok tænker på Skotland, så er er der stadig idag diskussion om whiskyens oprindelse. Både skotterne og irerne har gjort krav på titlen som skaberne bag, men de fleste er blevet enige om, at skotterne lærte at destillere efter at have set irske munke lave processen. Whisky (eller whiskey, i Irland og USA) blev først skabt af munke og lærde, der destillerede gæret saft fra spiret korn (som øl). Historien om whisky:

Whisky forblev en primitiv hjemmebrændt spiritus, den første gang whisky bliver nævnt i historiske skrifter er  i 1494, hvor munken, Jon Cor, fik direkte besked fra kongen (kong James den fjerde) til at producere omkring 500 liter “Aqua Vitae(latin: Livets vand)” ud fra malt. På keltisk blev dette oversat til “Uisge-Baetha”, som senere blev til “whisky”.

I 1690 blev det første lovlige destilleri åbnet og producerede verdens første navngivne whisky, Ferintosh. 

i 1707 blev England og Skotland forenet i the “Acts of Union” og skatterne på whisky steg dramatisk. England lavede ligefrem en Malt-afgift i 1725, der tvang størstedelen af alle skotske bryggerier i afgrunden. Whisky produktion, og alt den medførte, blev derfor hurtigt et ulovligt arbejde, det blev gemt fra staten. Skotterne begyndte at destillere om natten, fordi så kunne røgen ikke ses. Denne whisky blev dog ikke lagret i fad og forblev derfor en klar spiritus, derfor blev whiskyen kaldet Moonshine. På dette tidspunkt var ca. halvdelen af alt whiskyproduktion ulovligt.

I 1823 endte produktionen af moonshine endeligt. Unionen, the United Kingdom, indførte en ny lov, der gjorde det lovligt at destillere, så længe man betalte et startgebyr. Dette gjorde det muligt at producere og tjene penge på Whisky igen, og det var ikke længere nødvendigt at holde det skjult fra staten.

whiskyens-begyndelse

Historien om Whisky i Amerika

Efter tilflytningen til USA begyndte whisky også at få sin plads i det nye Amerika. Whisky blev brugt som valuta under den Amerikanske Revolution, og George Washington (Amerikas første præsident)  byggede selv et bryggeri.

Tilbage i USA var alkohol blevet et problem, og staten startede the Prohibition era, hvor alt alkoholsalg blev forbudt i landet. Whisky, var dog muligt at få igennem apoteker, hvis man havde fået en recept. Dette betød selvfølgelig at ufatteligt mange fik recepter. En apoteker kæde, the Walgreens, steg fra 20 butikker til næsten 400 i denne tidsperiode (1920-1933).

I Dag er skotland den største producent af whisky i verdenen, mens mange andre lande primært Irland og USA, men også Japan og Indien også gør deres for at få deres whisky på verdenskortet.

I Danmark produceres der også glimrende whisky, f.eks. Stauning og Thylandia.

Der gik dog mange år før whisky begyndte at ligne nutidens whisky. I starten var det mere et spørgsmål om at få effekt frem for smag, det var en nødvendighed på landet i det kolde nord. Det begyndte første at minde om nutidens whisky efter at det blev eksporteret, og englænderne satte krav om en minimums lagring på 3 år. Selvom historien om whisky har varet i 1000 år, minder væsken altså ikke om den moderne whisky før 1700-1800 tallet.

Hvordan fremstilles Whisky

Whisky fremstilles helt simpelt ved at destillere fermenteret byg eller maltet byg. Man bringer dette i kog, og ved 80 c fordamper alkohollen, som overføres til en anden kedel. Dette medfører selvfølgelig en langt højere alkoholprocent, så de fleste whiskyer på hylden bliver fortyndet en smule med vand (alle undtagen Cask Strength whisky). Nogle whiskyer, skal destilleres flere gange. Nu har du læst historien om Whisky, nu er det tid til alle begreberne.

 

Forskellen på Bourbon, Scotch, Whisky og Whiskey.

Scotch: Scotch er den skotske betegnelse for whisky. Dette er ofte den dyreste whisky i verdenen pga. kravene til produktion samt længden på lagringen.

Bourbon: Bourbon er det amerikanske whisky, der er forskellige krav i de forskellige lande, så amerikansk whisky må f.eks. ikke kaldes Scotch.

Whiskey: det ekstra “e” i navnet bruges om irsk og amerikansk whiskey.

Whisky: Whisky uden “e” bruges om skotsk whisky samt andre producerende lande som Japan.

 

Andre whisky begreber:

Cask Strength, betyder at whiskyen ikke er fortyndet og kommer direkte fra tønden.

Single Malt, betyder at whiskyen ikke er blandet med whisky fra andre destillerier. Dette er ofte et kvalitets symbol, men ikke altid.

Blended whisky, bruges om whisky der er lavet af forskellige whiskyer. Ofte for at mindske prisen, men i nyere tid er dette blevet populært hos flere dyrere whiskymærker.

Whiskysten, bruges for at køle drikken uden at fortynde whiskyen., kølingen mindsker den kraftige smag af alkohol.

Speyside, betyder at whiskyen er produceret af et destilleri, der grænser op til floden spey i det nordlige Skotland. Langt over halvdelen af alle destillerier i Skotland ligger her, og det er ofte et kvalitetstegn.

Whisky neat, whisky uden isterninger eller andet.

Whisky on the rocks, whisky med isterninger. Der er ingen skam i at putte isterninger i whiskyen. Det fortynder måske smagen, men mindsker den kraftige alkohol smag.

 

Hvor skal man starte?

Det er selvfølgelig vigtigt, at man ikke bare går ud og køber en flaske til flere tusinde kroner, man skal have en whisky, der smager godt, har mange nuancer og er overkommelig prismæssigt. Derudover skal man også have udstyret i orden. I whisky verdenen lægges der meget vægt på, at man har de rigtige smageglas, Glencairn whiskyglas. Disse glas sikrer at du får hele smagsnuancen igennem næsen, hvor størstedelen af alt smag bliver optaget. Til sidst skal man selv finde ud af om man vil have whiskyen ren (whisky neat), med is (whisky on the rocks) eller med whiskysten, der tager det bedste fra begge verdener. Whiskysten køler drinken, hvilket mindsker den kraftige alkohol smag, uden at fortynde drinken som isterningerne gør.

Vil du prøve den ultimative whisky oplevelse, så tryk her.

Se unboxing af vores whiskypakke her:

 

 

 

 

 

Disse klassiske Whisky Cocktails skal du prøve:

Old Fashioned: Lige så ikoniske som James Bonds, Dry Martini, er denne drink. Den er blevet ufattelig ikonisk efter dens rolle i Madmen, hvor Don Draper drak den. Denne drink er lavet for at øge whiskyoplevelse. Du tager en whisky, tilføjer noget sukker, bitter, is og en appelsinskal. Du kan købe en sammensat pakke her!

Kentucky Mule: Denne drink er baseret på den populære vodka drink, Moscow Mule. Her er opskriften fuldstændig identisk udover at vodkaen er skiftet til Whisky. Denne drink laves med Ginger Beer, Whisky, Lime og isterninger. Den skal sereveres i en kobber kob. Se en sammensat pakke her!

Prøv også:

Manhatten

Whisky Sour

Om Malebox.dk

Vores mission er at lave verdens bedste gaver til mænd. Fordi gode mænd fortjener bedre gave.

+45 20 72 71 11

Kontakt@malebox.dk

Shopping

Din kurv

Shop

Checkout

Forsendelse

Artikler

Følg os her

 

Betaling

Yourpay - Paypal - Mobilepay  - Applepay

Malebox.dk - Copyright 2018

Hvad giver man en mand i 50 års fødselsdagsgave?

Få eksklusive rabatter på vores mailingliste

Tilmeld dig vores mailingliste, og vær først i køen når vi giver eksklusive rabatter og særlige kampagner!

Tillykke, du hører fra os snarest muligt