Historien om Gin: Hvor stammer danskerenes yndlings spiritus fra?

Opfundet: ca. 1500 tallet i Holland

Brændt på: Korn eller kartofler med Enebær

Mennesket har blandet alkohol og enebær helt tilbage til år 70, men der gik mange år før det begynder at ligne noget vi kender i dag? Først omkring år 1500 begyndte hollændere at fremstille medicin, der var baseret ud fra malt vin med enebær for at maskere smagen. Medicinen blev skabt for at kurere gigt, men selve medicinen blev aldrig rigtigt noget hit. Navnet var Genever, som er hollandsk for enebær, men det blev hurtigt forkortet af engelske soldater til “Gen”, og senere Gin. Her kommer hele historien om Gin.

 

Dutch Courage – Gin og 80 års krigen

i 1568 startede 80 års krigen som Hollands friheds oprør mod Spaniens herredømme og engelske soldater var nede for at hjælpe. Her opstod begrebet Dutch Courage (hollandsk mod), der beskrev den effekt Genever (Hollandsk Gin) havde på soldaterne når de gik i krig, de blev simpelthen mere modige af at indtage gin før kamp. Alkohols beroligende effekt blev selvfølgelig opfattet som mod.

Efter krigen tog soldaterne ginnen med hjem, nu ikke som medicin men udelukkende som spiritus. Samtidigt med dette opsatte kongen af Storbritannien, William d. 3. et protektionistiske politik som gevaldigt hævede priserne på fransk alkohol såsom cognac. Denne periode kaldes “The Gin Craze”, fordi gin blev billigere end øl. Dette medførte selvfølgelig at gin blev blandet op med en masse skidt såsom terpentin, som igen medførte at alkoholismen, der allerede var enorm i de fattigere samfundsklasser, fik masser af bivirkninger.

Alkoholismen blev styret ved at indsætte skatter på produktionen af gin, og England blev endnu en gang en øldrikkende nation. Og først i 1830 blev gin scenen genopstået. Her medførte nye destillerings teknikker at man kunne producere et meget renere produkt og slippe for blandingsprodukterne.

 

Quinine og den engelske flåde

Da den engelske flåde skulle til indien var gin på mode. De drak massere af gin og kunne ikke rigtigt drikke øl, da denne ikke kunne holde til den lange tur i solen.

Deres destinationer var fyldt med malaria, så man bragte en masse quinine, som medicin. Dette smagte dog forfærdeligt, så et engelsk firma Schweppes, lavede et produkt med quinine, Indian Tonic. Efter noget tid begyndte man at blande disse og voila, Gin & Tonic opstod. Herefter tilføjede man lime for at få det til at smage bedre. Men lime kunne heller ikke holde til turen, så man lavede “lime cordial”, hvilket er en sirup, dette blandede man med gin og Voila. Endnu en gin cocktail opstod, the Gimlet.

I Dag er gin større end nogensinde. Der er et enormt marked, og gin barer og små destillerier skyder op overalt. I Danmark har vi f.eks. Njord Gin og Herbie Gin. Klassikeren Gin & Tonic er stadig den foretrukne drink, men mange andre drinks begynder også at dukke op. Vi har beskrevet nogle stykker længere nede i teksten.

Hvordan fremstilles Gin

Definitionen på Gin er meget vag og giver derfor mulighed for rigtig mange variationer. Gin er en spiritus med over 37,5% alkohol. Den primære smag skal være enebær.

Oftest destilleres gin fra korn eller kartofler, og så tilsættes smagsstoffer såsom, enebær, citronskal, appelsinskal, angelikarod, kardemomme og mange mere. En gin vi sælger hedder monkey 47, og har fået navn fra de 47 ingredienser den bruger. Nu har du læst historien om Gin, så er det tid til alle begreberne:

 

Gin begreber

Navy Strength, Gin med 50-60% alkohol, helt præcist 54,5%. Det stammer fra en måde at teste alkohol med krudt. Man blandede krudt og sprutten og sol via et forstørrelsesglas. Hvis det eksploderede, var der for meget alkohol i (Overproof), hvis der ikke skete noget var den underproof. Hvis den blot antændte var den perfekt, navy strength.

Destileret gin, dette er en betegnelse for den mest simple gin, det er blot et navn for hvordan den er lavet.

London Dry gin, dette er en af de klassiske som Bombay Sapphire of Beefeater.  Der er ikke noget krav om at London Dry Gin laves i London. Der er ikke tilført aromaer eller smagsstoffer efter destilleringen, og der er krav til mængde af sukker. Der må maks være 0,1 g sukker pr liter.

Genever Gin, moderginnen over dem alle. denne gin er produceret med maltvin. og er meget anderledes. Alkoholprocenten er ofte lavere (25-30%) og har en mere whisky lignende kvalitet. Den er ofte lagret i flere år på samme måde som en whisky. Den kan faktisk bruges som alternativ til whisky i drinks som The Old Fashioned.

Old tom gin, stammer fra 1800 tallet, er kendt for at være mere sød end de andre klassiske versioner.

Sloe gin, er en gin, der har ligget med slåenbær. Det bliver derfor hurtigt en mere frugtig oplevelse. Den er perfekt til en sommerlig gin and tonic. Den har en alkoholprocent på omkring 25%.

 

Hvor skal man starte?

Når du skal ud og skaffe gin, må du ikke bare vælge det billigste, og det ved du også godt. Vi er rigtig mange der smagte gin første gang dengang man “lånte” en flaske fra sine forældre. Man fik en billig gin og vidste ikke, hvad man skulle blande med, og det smagte som en fyrretræs skov. De fleste får dog en aha oplevelse når de bliver ældre, og bliver præsenteret for en god Gin & Tonic. Dem kan man efterhånden få rigtig mange steder, og selvom kvaliteten er svingende, så er det bare en fantastisk kombination som altid er lækker.

Hvis du rigtigt skal havd fyldt hjemmebanen op, så skal du ud og købe en ordenlig gin (selvfølgelig), men det er lige så vigtigt med en ordenlig tonic. En tonic fylder ⅔ i en gin and tonic, og det kan ikke betale sig at give 300 for en gin, og så ikke ville give 20kr for en ordenlig tonic.

Udvalget af Gin er enormt, de minder alle om hinanden pga. den dominerende enebærsmag, men det er alle de ekstra smagsnoter der tager oplevelsen til et nyt niveau. Vi har lavet en pakke link

med 3 forskellige gin muligheder, den spanske Bulldog Gin, den engelske Geranium Gin og den tysk Monkey 47.  Som alle er gode valg fra 150-350 kr prisklassen.

Bulldog Gin 40%
Denne nye innovative gin får sin unikhed fra valget af ingredienser. Ginnen har 12 ingredienser i alt som bl.a. består af Dragon eye (longan), valmue, lotus blade og selvfølgelig enebær. Ginnen har bl.a fået den højeste ratings for en gin nogensinde af Wine enthusiast magazines. Smagsmæssigt har ginnen en meget enebær og citrus-præget nuance, som går godt i de fleste cocktails.

Geranium Gin 44% London Dry gin
Denne mesterfulde gin er i en klasse for sig. Geranium gin er håndlavet i en af londons ældste kobberkedler, som har over 100 år på bagen. Den er produceret af ginspecialister til alle bartendere og ginkendere, der ikke vil nøjes. Ingrediensmæssigt er denne gin speciel, da den indeholder Geranium(storkenæb på dansk), derudover indeholder den enebær, appelsinskal, angelicarod, orrisrod, citronskal, korianderfrø, lakridsrod og cassiabark.

Monkey 47 –  Schwarzwald Dry Gin 45%
Denne unikke tyske gin får sine nuancer fra 47 håndplukkede duft og smagsgivende ingredienser. Ginnen kommer selvfølgelig aftappet m 47% alkohol, og den passer derfor perfekt i cocktails, hvor ginnen står meget selv. Flasken er designet som en apoteker karaffel. Smagsmæssigt er det dominerende: Tydelig Enebær, Citrus, blomster og frugtig, peber samt et væld af andre krydderier, der er balanceret til et produkt, som har vundet nok priser til at realisere sit værd.

Til sidst medfølger 4 premium tonics fra to af de bedste mærker, Fever Tree og Fentimans, 2 gin and tonic glas, alt barudstyr du skal bruge og en lille snack.

Du kan se pakken her.

Gin and tonic pakken - den perfekte gave til ham

 

Disse klassiske Gin cocktails skal du prøve:

Tom collins:

Denne drink stammer faktisk fra en practical joke(læs mere her), men det ændrer ikke på at opskriften, der kom ud af det er fantastisk. Her bruger man sukker, citron og danskvand som supplement til ginnen. Det medfører en frisk læskende drink som fungerer rigtig godt en lørdag aften. Jeg tilvælger ofte en Tom Collins i stedet for en Gin and Tonic

Negroni

Dette er endnu en drink med en sjov historie, en italiensk adelig ville øge styrken på sin favorit drink, americano, så han fik bartenderen til at erstatte danskvanden med GIN. Resultatet er en stærk cocktail som i hele verden kaldt bartenderens favorit, det er den de laver, når dørene er lukket og de selv skal have en drink.

Drinken er lavet af 30 ml af gin, campari og hedvin med en masse is og appelsinskal.

Gimlet

Dette er ginversionen af en sour drink, den består af gin, lime, sukker og is. Ligesom med gin and tonic stammer denne fra engelske soldaters tur til Indien.

 

Lav din egen Gin

Vil du helt selv styre, hvad der kommer i din Gin, så er det faktisk meget nemt, at lave sin egen. Idet gin er en klar spiritus med smag af enebær, kan du faktisk transformere en vodka om til en gin. Den skal blot ligges med enebær og en masse krydderier i noget tid, så er den der. Du kan faktisk få et rigtigt lækkert resultat. Vil du have alt udstyret og krydderier til din første gang? Så har vi alt udstyret i en kasse her: Lav din egen gin- Kit

Lav din egen Gin

Om Malebox.dk

Vores mission er at lave verdens bedste gaver til mænd. Fordi gode mænd fortjener bedre gave.

+45 20 72 71 11

Kontakt@malebox.dk

Shopping

Din kurv

Shop

Checkout

Forsendelse

Artikler

Følg os her

 

Betaling

Yourpay - Paypal - Mobilepay  - Applepay

Malebox.dk - Copyright 2018

Hvad giver man en mand i 50 års fødselsdagsgave?

Få eksklusive rabatter på vores mailingliste

Tilmeld dig vores mailingliste, og vær først i køen når vi giver eksklusive rabatter og særlige kampagner!

Tillykke, du hører fra os snarest muligt